Peim van der Sloot - Unfollow

Hoeveel geld kunnen we aan kunst verdienen voordat het corrupt wordt?

Voor het werk aan de muur staat een rood kastje met hierop een scherm, het vertelt ons dat het werk een waarde heeft van €4.003,- en nog voor we met onze ogen knipperen schiet de teller €1,- omhoog. Het bedrag op het scherm staat gelijk aan het aantal volgers die de kunstenaar @peimsloot op dat moment heeft op instagram. De titel van de installatie is 'UNFOLLOW', een uitdaging naar de koper toe ofwel "An ironical way of dealing with our social media addiction" zoals Peim van der Sloot het zelf omschrijft. 

  De waarde op 21/06/2018 19:51:35, onderdeel van de 'Unfollow' installatie.

De waarde op 21/06/2018 19:51:35, onderdeel van de 'Unfollow' installatie.

Unfollow is 1 van de 8 installaties die worden geëxposeerd tijdens de gelijknamige solo-expositie van Peim van der Sloot in Gallery Oz. in Amsterdam. Alle installaties zijn een reactie op de gevoelige, soms bizarre, relatie tussen geld en kunst.

De fascinatie voor het onderwerp begon bij van der Sloot met het rode stickertje dat onder een werk wordt geplakt wanneer deze verkocht is. Een bijzonder beeld op zich wanneer je langs de wanden van een galerie of kunstbeurs loopt. Deze sticker heeft zich ontpopt in vele vormen en talen binnen het werk van de kunstenaar.

  'The one and only' onderdeel van de installatie ‘sold'

'The one and only' onderdeel van de installatie ‘sold'

Voor de expositie in Gallery Oz. dreunt deze fascinatie door in de volledige beleving ervan. Ieder werk heeft zijn eigen methode van transactie. Zo is er een 'blind bidding' waarbij je jouw bod in het zwarte doosje voor het werk stopt, om vervolgens enkel af te kunnen wachten. Of ga je voor goed geluk door een draai te geven aan het 'wheel of fortune' en laat je deze de waarde bepalen.

Het rond lopen in de expositie ruimte kan zelfs de bezoeker geld op leveren. Wanneer een koper besluit het werk 'Para todos todo' te kopen (met een waarde van €700,-) zal dit bedrag verdeeld worden over alle bezoekers die op dat moment aanwezig zijn. Wanneer het zelfportret van Peim van der Sloot gekocht wordt, mag de koper hiervan bepalen wat er met het geld gedaan wordt.

Stuk voor stuk brengen de installaties op een luchtige manier en met humor vragen met zich mee die juist nu serieuze antwoorden verdienen. Al kan dat tijdens deze expositie nog even wachten, eerst een bod uit brengen.

  'Spend wisely' omschrijft de transactie van het zelfportret van de kunstenaar.

'Spend wisely' omschrijft de transactie van het zelfportret van de kunstenaar.

UNFOLLOW opent vanavond 22 juni om 17.00 uur en is hierna nog tot 6 juli (op afspraak) te bezoeken. Mail hiervoor naar peim@peim.nl

Gallery Oz.
Oudezijds Achterburgwal 66
1012 DP Amsterdam

  'Aconcagua', Peim van der Sloot, 2017

'Aconcagua', Peim van der Sloot, 2017

  Detail van de installatie 'Sold'

Detail van de installatie 'Sold'

  'Puerto Escondido’, Peim van der Sloot, 2016

'Puerto Escondido’, Peim van der Sloot, 2016